Kako osvetliti kupatilo bez prozora?

Kupatilo je izuzetno vazna prostorija u svakom domu. Trebalo bi voditi racuna kako ga osvetljavate, jer iz kupatila treba izaci raspolozen, pozitivan I samouveren. To je prostorija iz koje krecete u radne pobede ujutro I iz koje odlazite na pocinak. To znaci da treba da vam unese pozitivnu energiju ujutro, a da vas smiri I ucini spokojnim pred spavanje.

Svetlo kojim osvetljavate ogledao je od velikog znacaja. Ovo svetlo treba da vam olaksa brijanje, da vam omoguci da se pravilno nasminkate (ni jako ni slabo), da pravilno operete zube.

Da bi postigli savrsenu atmosferu za obavljanje svih ovih radnji trebalo bi da svetiljke montirate sa bocnih strana ogledala I da svetiljke budu u visini ociju. Ovako montirane svetiljke pruzaju svetlost bez senki, a to je upravo ono sto vam treba.

Izbegavati plafonsko svetlo iznad ogledala.

Posebno treba izbegavati ugradna plafonska svetla iznad ogledala. Jako svetlo koje obasjava vase lice, naglasava svaku nepravilnost na njemu, pravi senke ispod ociju, nosa I brade I samim tim cini da izgledate bar deset godina starije. To svakako ne moze pozitivno uticati na vas ni ujutro kad krecete u radne pobede ni uvece kada treba da se odmorite I kada ste vec od radnog dana dovoljno premoreni I sigurno niste u svom najlepsem I najboljem izdanju.

U kupatilima od 15 kvadratnih metara do 20 kvadratnih metara treba koristiti svetiljke jacine 75 w do 100 w ciji je ekvivalent 24w, 26w fluo ili 20, 25 w led sijalica. To znaci da mozete da montirate zidne lampe 2 x 40; 60 w ili 75 w po sijalici 2 x 11w do 14w fluo ili 2x 10, 12 w led.

U kupatilima od 4 do 10 kvadratnih metara treba koristiti svetiljke jacine do 60w ili14 w fluo ili 15 w led.Dakle u ovakvim prostorijama mozete staviti 2 x 25 ili 40 w obicno ili 2x 4,6 ili 6,5 w led.

Naravno, ovi parametri mogu da variraju, jer svaki covek ima drugaciji vid I percepciju svetlosti. Tako da I ovo shvatite kao samo mali savet koji moze da vas uputi kolike jacine mozete koristiti kao osnovu, a vi sami odlucijete koliko ce to varirati.

Takodje, korisno je koristiti dimere na lampama pored ogledala jer tako mozete postepeno navikavati oci na svetlost.

Up
q

Lumoo is a global architectural lighting
company based in Copenhagen

Opening Hours

monday

Closed

saturday

10 - 16

Tuesday - Friday

10 - 18